et
en
Teksti suurus:
A A A

Naiskodukaitsjad valmistavad nelja välikatlaga 37 000 laulu- ja tantsupeolise lõunasöögi

28.06.2017
Lennukikütusega töötav Hollandi välikatel FHK900
Autor: Ave Proos
XII noorte Laulu- ja Tantsupeol „Mina jään“ ei ole esinejad ainsad, kelle tööpäev kestab varavalgest hilisõhtuni. Naiskodukaitsjad alustavad päeva koos koiduga, et lõunaks valmiks välikateldes toitev supp.
Laulu- ja tantsupeonädalal töötab täistuuridel kaks välisööklat, üks lauluväljakul ja teine Kalevi staadionil. 117 töötajat ja vabatahtlikku jagavad peonädala jooksul noortele ühtekokku 134 500 supiportsjonit.

Menüüs on kokku kolm erinevat suppi, pakutakse seljankat, hernesuppi ning köögivilja-nuudli suppi. Magustoiduks on noortel valikus glasuurkohukesed ja jogurt, lisaks mõnel päeval jäätis.

Välisööklad toidavad peolisi viiel järjestikusel päeval. Välisööklaid juhtiva naiskodukaitsja Elle Vinni sõnul on kõige kiiremad päevad reede, laupäev ja pühapäev. “Reedel toidame Kalevi staadionil 10 300 ja lauluväljakul 11 200, laupäeval Kalevi staadionil 10 800 ja lauluväljakul 28 560 noort. Pühapäeval koondub kogu tähelepanu lauluväljakule, kus ootavad toitlustamist kõik rongkäigult saabujad, kokku pea 50 000 inimest” täpsustas Vinni.

Väliköögi kogemustega naiskodukaitsjad on olnud laulu- ja tantsupeol toitlustamises abiks juba aastaid. Sel korral valmib lõunasupp esmakordselt lennukikütusega töötavates Hollandi välikateldes FHK900. Kastusel oleva nelja katlaga on võimalik tunni aja jooksul keeta 6000 protsu suppi.

Suurürituste ja kõikvõimalikes olukordades ning kriisides tuhandete inimeste toitlustamine  on tänavu 90. aastapäeva tähistava Naiskodukaitse üks tegevusvaldkondi. Iga naiskodukaitsja saab elementaarteadmised väliköögist Naiskodukaitse baasväljaõppe raames. Lisaks on võimalik omandada välikoka eriala ning läbida täiendkoolitusi. Väljaõpe hõlmab teadmisi toiduhügieenist, menüüde koostamisest, toiduvalmistamise tehnoloogiast, iga väljaõppe tase lõppeb praktikaga väliköögis.