et
en
Teksti suurus:
A A A

Lembit Mägedi näitus Kaitseliidu peastaabis

Järjekordne näitus mälestusnäituste sarjast „Neid me mäletame“ on pühendatud taasasutatud Kaitseliidu Pärnumaa maleva esimesele malevapealikule Lembit Mägedile.
 
Lembit Mägedi (28. jaanuar 1923 – 31. august 2008) sündis Rakveres meisterkondiitri pojana, omandas samas gümnaasiumihariduse ja lõpetas 1946. aastal Rakvere Teatri õppestuudio. 1933. aastal astus ta Noorte Kotkaste ridadesse ja oli 1936. aastast Kaitseliidu liige.
 
Teise maailmasõja aastatel teenis ta allohvitserina eliitdiviisi Wiking koosseisus ning võitles legendaarse pataljon „Narva“  ridades. „Me leegion sammub ja kindel on ta rüht…“ laulsid II maailmasõja päevil kümned tuhanded Eesti mehed, kandes hinges ka laulu järgnevaid sõnu: „…sest kohustus püha meil täita. Eesti tulevik – see meie kõikide siht, mille eest tuleb surra või võita!“
 
1942. a. oktoobris oli Mägedi esimeses vabatahtlike rühmas, kes saabus Krakόwi lähedal asunud Dębica väljaõppelaagrisse . 1943. a. aprilli algul saadeti pataljon „Narva“ Ukrainasse, kus ta 19.-21. juulil Izjumi lähedal vastase pealöögi vastu võttis. Seejärel kattis pataljon Saksa peajõudude taandumist Dneprini. Irdõni metsalahingute ajal toodi eesliinilt  välja raskelt haavatud Lembit Mägedi.
 
Taasiseseisvunud Eestis sai Lembit Mägedist Kaitseliidu ellukutsujaid Pärnumaal. Tema reibas samm ja virgas vaim ei näidanud kuni lõpuni vähimatki väsimust.
 
Mägedi oli ansambli Kuldne Trio (esialgu Hõbedased Kaksikud, 1974) sünni juures, pani aluse iga-aastasele Uusaastaöö tähistamisele Pärnu Uue Kunsti Muuseumis, kui ta 1995. aastal võttis vana-aasta õhtul koha sisse klaveri taga muuseumi peasaalis ning kuni hommikuni mängis ja laulis tuntud meloodiaid. Näitlejateed alustas Lembit Mägedi 1946. aastal Rakvere Teatris, töötas seejärel Lõuna-Eesti Teatris, „Ugalas“ ning aastatel 1952-61 „Vanemuises“. Päriskoduks jäi talle Pärnu „Endla“ teater, kus ta mängis ühtejärge 40 aastat,
kehastades üle paarisaja rolli. Ta oli Eesti Näitlejate Liidu staažikaim näitleja.
 
Lembit Mägedit autasustati Kotkaristi V klassi (2001), Kaitseliidu Valgeristi II klassi (1998) ning ametkondlike au- ja teenetemärkidega. 1995. aastal omistati talle Pärnu linna Vapimärgi kavaleri tiitel.
 
Näituse koostas Tanel Lään.
Fotol Lembit Mägedi, foto autor Jüri Vlassov