et
en
Teksti suurus:
A A A

Rangeri kursus – üks tõsisemaid väljakutseid. Kes on valmis?

16.08.2021
Kaitseliidul võib avaneda unikaalne võimalus järgmisel aastal (ja võibolla ka edaspidi) saata üks vabatahtlik liige Ühendriikide armee Rangerite kursusele.
Võitlejad, kes on välja teeninud õiguse kanda seda väikest kumerat embleemikest oma vasakul õlal, on Ühendriikide armees erilises staatuses, nagu omamoodi eliitklubis. „Ranger tab“ annab eelise karjääris; ilma selleta ei pääse naljalt juhiks jalaväeüksuses ühelgi tasemel. Samas on see kursus täiesti vabatahtlik, mida viib läbi spetsiaalne koolitusüksus Ranger School Ühendriikide idakaldal Georgia, Põhja-Carolina ja Florida osariikides.
 
Rangeri kursus on jalaväe väikeüksuse juhtimise kursus. See keskendub täielikult jao ja rühma patrullidele „vastase“ kontrollitaval alal – reke, varitsused ja reidid. Kuid tegelikult ei ole selle kursuse rõhuasetus metoodilisel õpetamise, vaid see on kahe kuu pikkune enesetest. Kursuslased peaks juba enne olema kursis taktikaga ja juhtimise põhimõtetega.
 
„Mitte nõrkadele ja nõrganärvilistele“ – see on Rangeri kooli slogan ja seda tuleb kursuslastel võtta täie tõsidusega. Kursuse läbimisprotsent on alla 50. Kogu ülesehitus on mõeldud simuleerima lahingolukorda, kus erinevaid võitleja ülesandeid tuleb täita pidevas une ja toidu defitsiidis, märjas ja külmas, ning ümbritsetuna kaaslastest, kelle stress on samuti laes. „Kirsina tordil“ tõstavad stressitaset veelgi instruktorid, kes teevad valju häält ja lasevad käiku grupiviisilised kätekõverdused iga väiksemagi eksimuse peale.
 
Kursuse idee on lõpuks autasustada selle väikese embleemiga vaid neid, kes ei murdu; kelles on psühholoogilist tugevust suuta juhtida allüksust tõsiselt rasketes tingimustes ja pingutada füüsiliselt rohkem kui ise oleks endast uskunud. See kursus testib peamiselt meeletugevust, enesekindlust ja juhiomadusi. Kui sa pole kindel oma nendes kvaliteetides, siis pole see kursus sinu jaoks.
 
Seoses võimaliku kohaga kursusel korraldab Kaitseliit seeria teste ja väljavalituile koolitusi nädalavahetustel läbi septembri – oktoobri.
Kandideerida võivad kõik Kaitseliidu liikmed, sõltumata auastmest, kes:
· on läbinud vähemalt SOKi või ajateenistuse (NAK tuleb kasuks)
· inglise keele oskus on väga hea kõnes ja kirjas
· tervis vastab tegevteenistuja tervisenõuetele (kursuse ajaks võetakse vabatahtlik tegevteenistusse).
 
Kandideerimiseks tuleb saata oma kandideerimise soov aadressile: rangerkaitseliit.ee hiljemalt 22.08.21. Kandidaadid saavad kinnituse ja edasised juhised esimeseks testipäevaks septembri algul.
 
Esimesele testile tulles ole valmis sooritama järgmisi harjutusi:
1. Kätekõverdused 2 min jooksul – 49 kordust,
2. Istessetõusud 2 min jooksul – 59 kordust,
3. Lõuatõmme – vähemalt 6 kordust,
4. 8 km jooks sportjalatsitega – 40 min
5. Ujumine vormi, saabaste, rakmete ja relvaga – 25 m
6. Kiirrännak lahingvarustuses ja 25 kg seljakotiga – 10 km
 
Kursus toimub ajavahemikul 18.03-17.06.2022,  tegevteenistuse aeg 01.03.-30.06.2022.
 
Kellel tõsine soov ja tahtmine, siis see leiab kursuse enda kohta piisavalt infot internetist näiteks otsingusõnade ranger course ja ranger school abil. Kohtume testidel, edukat ettevalmistumist seniks!